Aynen lise yıllarında, matematik dersinde gördüğümüz şeydir fonksiyon. Sıkca yaptığımız rutin işlemleri fonksiyonlar yardımıyla çözümleriz. Fonksiyona parametre yada parametreler geçebilir, gerekiyorsa fonksiyondan geriye değer dönebiliriz.
Yukarıdaki addNumber fonksiyonu, tek parametre alır. Geçtiğimiz sayı kaç ise o sayıya 5 ekler ve geri döner.
Fonksiyon’a parametre olarak 20 geçtik. Fonksiyon, gelen değere 5 ekledi ve geri döndü. Bu bakımdan a değişkeninin değeri, fonksiyondan gelen değer oldu.
Ufak bir değişiklik yapıp, eğer gelen şey sayı ise işlem yapılsın, değilse hata dönsün.
Fonksiyona geçilen parametre / parametreler arguments nesnesi içinde olurlar. Array şeklinde sıralanmışlardır. Eğer arguments[ 0 ] dersek ilk geçilen parametreye ulaşabiliriz. Yani;
Dikkat ederseniz, fonsiyonu yazarken function addNumber( input ) değilde direkt function addNumber() şeklinde yazıdık. İçeride işlem yaparken de arguments[ 0 ] kullandık.
Array şeklinde durur dedikya, demekki Array’lerin ortak özelliği olan length’i kullanarak bu fonksiyona geçilen parametre sayısını da öğrenebiliriz.
Duruma göre akışı değiştirmek için kullanılan ifadelerdir. Önemli hususlar;
anlamındadır. Eğer boolean ( mantıksal ) işlem yapıyorsak, yani ifade “TRUE ise” demek için;
Eğer “FALSE ise” demek için;
Eşitlikler için;
else ifadesi “DEĞİLSE” anlamındadır. Aşağıdaki örnek: eğer, strUsername lego ise işlem yap, değilse bak, eğer vigo ise başka bir işlem yap, eğer herikisi de değilse bambaşka bişi yap ve bitir.
Çok faydalı bir kontrol sistemidir. if / else’e göre daha az kaynak kullanır. Pek çok js uzmanı if / else yerine bunu kullanmayı önerir.
Amacımız şu; kullanıcı seviyelerine göre farklı menü göstermek istiyoruz. 3 tip kullanıcı olsun; admin - moderatör ve standart kullanıcı. Admin = 0, Moderatör = 1 ve Standart = 2 olsun
Peki, intUserLevel 0,1,2 dışında bir değer ise?
Eğer a 4’ten büyük ise b’nin değeri büyük, değil ise küçük olacaktır.
Döngü yapmak için kullanılır. 3 parametre belirlenir. Başlangıç , koşul, koşul true ise ne olacağı
Başlangıç : 0 ( var i = 0 )
Koşul : i, 5’ten küçük olduğu sürece ( i < 5 )
Koşul true ise : i’yi arttır. ( i++ )
i, 5’ten küçük olduğu sürece i++ işleyecek ve her defasında i, birer birer artacak. Eğer i’nin 2şer 2şer artmasını isteseydik, i+=2 yazmamız gerekecekti.
i, 5’ten küçük olduğu sürece alert olacak. 0,1,2,3 ve son olarak 4 alert edecek.
for gibi kullanılır. Bazen duruma göre tercih edilebilir.